top of page

Gravid og mamma

Mange vil i løpet av svangerskapet og/eller som nybakt mamma (eller senere) oppleve smerter i bekken, rygg eller andre steder. Noen vil også kanskje oppleve problemer som f.eks lekkasje eller bekkensmerter. Eller kanskje du lurer på om du kan trene med diastase (delte magemuskler). 

 

Ikke si til deg selv at det må jeg bare leve med fordi jeg har fått barn. I de aller fleste tilfeller kan man gjøre noe med det. 

Gravidtrening

Det å ha en så funksjonell kropp som mulig under svangerskapet, der du er så aktiv som du kan være, er bra og gir helsegevinster både for deg og den lille i magen. 

Etter svangerskapet og fødselen blir man ofte overlatt litt til seg selv med opptreningen. Vent seks uker etter fødsel med treningen er ofte noe vi kvinner hører. Men betyr det at man ikke skal gjøre noe de første seks ukene? Og hvor starter du etter seks uker? 

Dette er selvfølgelig individuelt. Og trening er ikke det første man tenker på, og det skal det heller ikke være, når man har en nyfødt baby. Men å forsøke å komme i gang litt etter litt er bra for deg.

 

Du skal ta vare på den/de små, men du må også ta vare på deg selv. Forskning viser at dette gir både fysiske og psykiske gevinster.

I mange tilfeller vil det føles litt håpløst å finne tid og overskudd til å trene. Men husk at om du klarer å prioritere litt aktivitet, og justere forventninger til hvor mye og hva du skal gjøre, er jeg sikker på at du vil like det. Og listen med fordelene med det er lang.

Er du usikker på hva du skal gjøre, hvor du skal begynne eller ønsker du ny inspirasjon eller veiledning - under eller etter svangerskapet? Er diastase farlig og kan jeg trene med diastase? Eller har du plager som lekkasje, bekkensmerter, ryggsmerter eller vondt i skuldre under eller etter graviditeten? 

Ta kontakt så hjelper jeg deg i gang!

Og kan jeg ikke hjelpe deg, vil jeg anbefale deg å oppsøke videre hjelp og gi råd om hvor du bør henvende deg. 

Plakatene er hentet fra Gráinne Donnelly sin hjemmeside absolute.physio.

sports-medicine-ni-bjsm-2021.jpg
excercise-in-the-postnatal-runner_comp.png
bottom of page