top of page

Tilbake etter skade eller sykdom


Alle har vel hatt en periode der man ikke får trent eller vært fysisk aktiv slik man egentlig selv ønsker. Hva er viktig å huske på i denne fasen?


Hvile

For det første - gi kroppen nok hvile mens den ikke er i form. Fyll på med nok og næringsrik mat, samt nok søvn!


Belaste det skadede området

En skadet muskel eller sene må belastes for å bli sterkere til å tåle vanlig belastning igjen. Hvis du f.eks har en strekk i låret eller en vond skulder, så holder det ikke å hvile til det kjennes bedre og deretter gå tilbake å belaste som vanlig. Da vil det mest sannsynlig gjøre vondt igjen ganske raskt. Søk hjelp og få tilpasset øvelser og trening til deg og din skade/plage.Gradvis tilbake

Når kroppen er klar for å begynne å bli belastet igjen, enten det er etter den vonde skulderen eller en forkjølelse, start gradvis. Har du f.eks vært plaget med sykdom lenge og begynner med den faste løpeturen og kroppen ikke har vært med på dette på lenge, kan det resultere i en skade, som gjør at du blir tvunget til å ta det med ro lenger. Det samme gjelder etter en skade på en struktur. Det er fort gjort å få tilbakefall dersom du starter der du var før du fikk skade/sykdom. Se på type skade/sykdom, hvor lenge du har vært borte, og tilpass deretter. Det er lurt å starte rolig, f.eks styrke med lavere eller uten vekter, kortere joggeturer (gjerne kombinere å jogge og gå), og ikke trene hver dag. La kroppen hente seg inn mellom øktene og øk gradvis slik at muskler og sener ikke får sjokk.


Perioden som jeg skriver om i dette innlegget kan ofte være vanskelig. En gjenganger er at man er for ivrig for tidlig. Enten blir det tilbakefall, eller det dukker opp en ny skade. Eller man blir ivrig etter å trene igjen, og blir lei etter en-to uker med trening. Er du i tvil, søk råd.


Hos oss på Funksjonell kropp på Harestua kan vi veilede deg gjennom denne fasen. Dersom du har en skade kan du også gjerne komme mens skaden er fersk slik at vi får tilpasset opptrening fra et tidlig stadiet. Noen ganger også i kombinasjon med manuell behandling. Hos oss finner du både naprapat og osteopat, begge to med kompetanse på nettopp dette.


Du finner oss på Harestua i Lunner, sør på Hadeland.
  • Ingrid, autorisert naprapat

3 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page